Vinerea Sfânta
Pentru credincioşii romano-catolici, protestanţi şi reformaţi, astăzi este Vinerea Sfântă. Ei comemorează patima lui Iisus Hristos, la finalul căreia este răstignit pe Cruce şi moare.
Este o zi cu o puternică încărcătură emoţională, un ultim pas înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Astăzi, în bisericile romano-catolice de pretutindeni, nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. În plus, altarul este golit de cruce, sfeşnice sau feţe de altar, iar Sfânta Împărtăşanie este oferită doar în cadrul ceremoniei Pătimirii Domnului.
Zi de post şi abstinenţă
Astăzi este, de asemenea, o zi de post şi abstinenţă. Asta înseamnă, pentru romano-catolici, că mănâncă o singură dată pe zi pe săturate, evitând însă carnea. Tot acum are loc şi Calea Crucii (Via Dolorosa, cum este cunoscută la Ierusalim). Aceasta este o procesiune ce aminteşte de drumul lui Iisus spre Golgota sau Calvar (locul de răstignire), la finalul căreia are loc ceremonia adorării Sfintei Cruci: fiecare credincios se apropie de cruce şi o sărută.
Preoţii vor purta veşminte roşii, o culoare cu o semnificaţie specială. Aceasta se foloseşte în Duminica Floriilor, în Vinerea Sfântă, la Rusalii, în sărbătorile sfinţilor martiri şi semnifică darul Sfântului Duh, care le dă oamenilor puterea de a-şi mărturisi propria credinţă până la martiriu (prin sânge, simbolizat de culoarea roşie).
Zi binecuvantată tuturor cititorilor!