Îndatoririle și drepturile părinților
Părinții, având datoria și dreptul, primordiale și inalienabile, să-și educe copiii, trebuie să se bucure de o libertate reală în alegerea școlii. Așadar, statul, al cărui rol este de a ocroti și apăra libertățile cetățenești, respectând dreptatea distributivă, trebuie să repartizeze fondurile publice de așa manieră încât părinții să poată alege școala pentru copiii lor în mod într-adevăr liber, după conștiință.
Statul trebuie să vegheze, de asemenea, ca toți cetățenii să poată într-adevăr participa în mod corespunzător la cultură și să se pregătească precum se cuvine pentru exercitarea îndatoririlor și drepturilor cetățenești. Așadar, statul trebuie să asigure dreptul copiilor la o educație școlară adecvată, să vegheze la capacitatea profesorilor, la nivelul studiilor precum și la sănătatea elevilor și, în general, să dezvolte întregul sistem școlar având mereu în fața ochilor principiul subsidiarității și excluzând orice monopol asupra școlii, monopol care se opune drepturilor înnăscute ale persoanei umane precum și dezvoltării și răspândirii culturii, conviețuirii pașnice a cetățenilor precum și pluralismul existent astăzi în numeroase societăți.
Sfântul Conciliu îi îndeamnă, așadar, pe credincioși să-și ofere colaborarea, fie la căutarea unor metode de educație și a unor programe corespunzătoare, fie la formarea unor profesori care să poată da o educație bună tinerilor și, mai ales prin asociațiile de părinți, să urmărească și să sprijine toată activitatea școlii și în special educația morală pe care aceasta trebuie să o asigure.
Haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!