06.04. 2021- Biserica Catolică și misiunea ei în lume!

 

3. Descriere

În stadiul actual al dezvoltării sale, metoda istorico-critică parcurge următoarele etape:

Critica de text, practicată de mult timp, deschide seria operațiilor științifice. Bazându-se pe mărturia manuscriselor celor mai vechi și celor mai bune, ca și pe mărturia papirusurilor, a traducerilor vechi și a patristicii, ea caută, după anumite reguli, să stabilească un text biblic care să fie cât se poate de apropiat de textul original.

 

 

Textul este apoi supus unei analize lingvistice (morfologice și sintactice) și semantice, care utilizează cunoștințele obținute datorită studiilor de filologie istorică. Critica literară se străduiește atunci să discearnă începutul și sfârșitul unităților de text, mari și mici, și să verifice coerența internă a textelor.

 

 

Existența dubletelor, a divergențelor inconciliabile și a altor indicii, arată caracterul compozit al anumitor texte, care în acest caz sunt împărțite în unități mai mici, pentru care se studiază posibila apartenență la diferite surse. Critica genurilor caută să le determine genurile literare, mediul de origine, trăsăturile specifice și evoluția. Critica tradițiilor situează textele în curentele tradiției, a căror evoluție în cursul istoriei încearcă să o precizeze.

 

 

În sfârșit, critica redactării studiază modificările pe care le-au suferit textele înainte de a fi fixate în starea lor finală; ea analizează această stare finală, străduindu-se să discearnă orientările care îi sunt proprii. În timp ce etapele precedente căutau să explice textul prin geneza lui, într-o perspectivă diacronică, această ultimă etapă se termină cu un studiu sincronic: este explicat textul în el însuși, datorită relațiilor reciproce dintre diferitele sale elemente și privindu-l sub aspectul său de mesaj comunicat de autor contemporanilor săi. Atunci poate fi luată în considerare funcția pragmatică a textului.

 

 

Atunci când textele studiate aparțin unui gen literar istoric sau sunt în relație cu evenimente istorice, critica istorică completează critica literară, pentru a le preciza însemnătatea istorică, în sensul modern al expresiei.

În acest fel sunt puse în lumină diferitele etape ale desfășurării concrete ale revelației biblice.

 

 

Haruri si binecuvantari tuturor citittorilor!

_Inapoi







Copyright © Casa Sf Ana | Email: casasfantaana@gmail.com | Adresa: Casa Sf. Ana; Strada Principala; Nr.97; Sat. Scheia; Com. Al. I. Cuza; Judetul Iasi. Cod 707007