Coordonarea în domeniul învățământului
Deoarece și în domeniul învățământului este cât se poate de necesară acea colaborare care se impune și se realizează din zi în zi mai mult la nivel diecezan, național și internațional, trebuie depuse toate eforturile ca între școlile catolice să se promoveze o coordonare adecvată și să se dezvolte între ele și celelalte școli colaborarea pretinsă de binele întregii comunități umane.
Din această coordonare mai intensă și din acțiunea comună vor rezulta roade bogate, mai ales în sfera institutelor academice. Așadar, în orice universitate, diferitele facultăți să se sprijine reciproc în măsura cerută de obiectul lor; mai mult, și universitățile să tindă în aceeași direcție și să-și unească eforturile, organizând împreună congrese internaționale, repartizându-și între ele sectoarele cercetării științifice, comunicându-și reciproc descoperirile, făcând schimb de profesori pentru anumite perioade și, în sfârșit, dezvoltând tot ceea ce poate favoriza o colaborare mai strânsă.
Încheiere
Sfântul Conciliu îi îndeamnă stăruitor pe tineri, ca fiind conștienți de rolul primordial al educatorului, să fie gata să și-l asume cu generozitate, mai ales în zonele în care, din lipsă de profesori, educația tineretului este periclitată.
De asemenea, Conciliul, exprimându-și adânca recunoștință față de preoții, călugării, călugărițele și laicii care, prin dăruire de sine în spiritul evangheliei, sunt angajați în nobila operă educativă și didactică de orice tip și grad, îi îndeamnă să persevereze cu mărinimie în activitatea întreprinsă și să caute să se perfecționeze astfel în transmiterea spiritului lui Cristos elevilor, în arta pedagogică și în munca științifică, încât nu numai să promoveze reînnoirea internă a Bisericii, ci și să-i apere și să îi extindă prezența binefăcătoare în lumea de astăzi și mai ales în lumea intelectuală.
Toate cele stabilite în această declarație, și fiecare în parte, au plăcut părinților conciliari. Iar noi, cu puterea apostolică acordată nouă de Cristos, le aprobăm, împreună cu venerabilii părinți, în Duhul Sfânt, le decretăm și le stabilim și dispunem ca cele hotărâte astfel în Conciliu să fie promulgate spre slava lui Dumnezeu.
Roma, Sfântul Petru, 28 octombrie 1965
Eu, PAUL, Episcop al Bisericii Catolice
(Urmează semnăturile părinților)
Titlul original: CONCILIUL OECUMENICUM VATICANUM II, Decretum de educatione christiana Gravissimum educationis (Sessio VII, 28 oct. 1965): AAS 58 (1966) 97-134.Dignitatis humanae: Declaraţie privind libertatea religioasă.
Haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!