14.03. 2021 - Biserica Catolică și misiunea ei în lume!

 

Ocrotirea libertății religioase

 

 

6. Deoarece binele comun al societății, adică ansamblul condițiilor de viață socială datorită cărora oamenii își pot atinge mai deplin și mai ușor perfecțiunea, constă mai ales în ocrotirea drepturilor și îndatoririlor persoanei umane[5], ocrotirea dreptului la libertatea religioasă revine atât cetățenilor cât și grupurilor sociale, autorităților civile, Bisericii și celorlalte comunități religioase, în modul propriu fiecăreia, în funcție de îndatoririle sale față de binele comun.

 

 

Apărarea și promovarea drepturilor inviolabile ale omului este o îndatorire esențială a oricărei puteri de stat. Așadar, puterea de stat trebuie ca, prin legi drepte și prin alte mijloace adecvate, să-și asume în mod eficient apărarea libertății religioase a tuturor cetățenilor și să creeze condiții favorabile pentru practicarea religiei, astfel încât cetățenii să-și poată realmente exercita drepturile și îndeplini îndatoririle religioase, iar societatea să se bucure de bunurile dreptății și păcii care provin din fidelitatea oamenilor față de Dumnezeu și față de sfânta lui voință.

 

 

Dacă, ținând seama de împrejurările deosebite în care se află un anumit popor, se acordă o recunoaștere civilă deosebită, în orânduirea juridică a statului, unei anumite comunități religioase, e necesar ca, în același timp, să li se recunoască și să li se respecte tuturor cetățenilor și comunităților religioase dreptul la libertate în materie de religie.

 

 

În sfârșit, puterea civilă trebuie să aibă grijă ca egalitatea juridică a cetățenilor, care ține și ea de binele comun al societății, să nu fie vreodată lezată, fie pe față fie în mod voalat, din motive religioase, și să nu se facă discriminare între ei.

 

 

De aici urmează că nu-i este îngăduit puterii publice să impună cetățenilor, prin violență, intimidare sau alte mijloace, profesarea sau refuzul vreunei religii sau să împiedice pe cineva să intre în vreo comunitate religioasă sau să o părăsească. Cu atât mai mult se acționează împotriva voinței lui Dumnezeu și împotriva drepturilor sacre ale persoanelor și ale familiei popoarelor când se recurge în vreun fel la violență pentru a nimici sau pentru a asupri religia, fie în întreg neamul omenesc, fie într-o anumită regiune sau într-un grup anume.

 

 

Haruri și binecuvantari tuturor cititorilor!

 

_Inapoi







Copyright © Casa Sf Ana | Email: casasfantaana@gmail.com | Adresa: Casa Sf. Ana; Strada Principala; Nr.97; Sat. Scheia; Com. Al. I. Cuza; Judetul Iasi. Cod 707007