Biserica, mamă şi învăţătoare
429. În ce mod hrăneşte Biserica viaţa morală a creştinului?
Biserica este comunitatea în care creştinul primeşte cuvântul lui Dumnezeu şi învăţăturile „Legii lui Cristos” (Gal 6,2); primeşte harul sacramentelor; se uneşte la jertfa euharistică a lui Cristos, în aşa fel încât viaţa sa morală să fie un cult spiritual; învaţă exemplul de sfinţenie al Fecioarei Maria şi al sfinţilor.
430. De ce intervine magisteriul Bisericii în domeniul moral?
Pentru că este datoria magisteriului Bisericii să predice credinţa care trebuie crezută şi practicată în viaţă. Această datorie se extinde şi la prescrierile specifice ale legii naturale, pentru că respectarea lor este necesară pentru mântuire.
431. Ce finalităţi au poruncile Bisericii?
Cele cinci porunci ale Bisericii au ca scop să garanteze credincioşilor minimul indispensabil de spirit de rugăciune, de viaţă sacramentală, de angajare morală şi de creştere a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.
432. Care sunt poruncile Bisericii?
Ele sunt: 1) Să participi la Liturghie duminica şi în celelalte sărbători de poruncă şi să te abţii de la munci şi activităţi care ar putea să împiedice sfinţirea acestor zile; 2) Să‑ţi mărturiseşti propriile păcate, primind sacramentul Reconcilierii, cel puţin o dată pe an; 3) Să primeşti sacramentul Euharistiei cel puţin la Paşti; 4) Să nu mănânci carne şi să respecţi postul în zilele stabilite de Biserică; 5) Să vii în ajutorul necesităţilor materiale ale Bisericii, după propriile posibilităţi.
433. Pentru ce este indispensabilă viaţa morală a creştinilor pentru vestirea evangheliei?
Deoarece cu viaţa lor conformă cu Domnul Isus creştinii atrag pe oameni la credinţa în adevăratul Dumnezeu, edifică Biserica, imprimă în lume spiritul evangheliei şi grăbesc venirea împărăţiei lui Dumnezeu.
Haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!