311. În unele cazuri se poate celebra acest sacrament prin mărturisirea generică şi dezlegarea colectivă?
În cazuri de necesităţi grave (cum este pericolul iminent de moarte), se poate recurge la celebrarea comunitară a Reconcilierii cu mărturisirea generică şi dezlegarea colectivă, respectându‑se normele Bisericii şi cu propunerea de a mărturisi individual păcatele grave în cel mai scurt timp.
312. Ce sunt indulgenţele?
Indulgenţele sunt iertarea în faţa lui Dumnezeu a pedepsei vremelnice meritată pentru păcate, iertate deja în ceea ce priveşte vina, pe care credinciosul, sub condiţii determinate, o obţine pentru sine însuşi sau pentru răposaţi prin slujirea Bisericii, care, ca împărţitoare a răscumpărării, împarte comoara meritelor lui Cristos şi ale sfinţilor.
Sacramentul Ungerii bolnavilor
313. Cum este trăită boala în Vechiul Testament?
În Vechiul Testament omul în timpul bolii experimentează propria limită şi în acelaşi timp percepe că boala este legată, în mod misterios, de păcat. Profeţii au intuit că ea putea să aibă şi o valoare răscumpărătoare pentru păcatele proprii şi ale altuia. Astfel, boala era trăită în faţa lui Dumnezeu, de la care omul implora vindecarea.
314. Ce semnificaţie are compasiunea lui Isus faţă de cei bolnavi?
Compasiunea lui Isus faţă de cei bolnavi şi numeroasele sale vindecări ale bolnavilor sunt un semn clar că o dată cu el a venit împărăţia lui Dumnezeu şi deci victoria asupra păcatului, asupra suferinţei şi asupra morţii. Cu pătimirea şi moartea sa el dă un sens nou suferinţei, care, dacă este unită cu suferinţa sa, poate să devină mijloc de purificare şi de mântuire pentru noi şi pentru alţii.
315. Care este comportamentul Bisericii faţă de cei bolnavi?
Biserica, primind de la Domnul porunca de a‑i vindeca pe bolnavi, se angajează să o realizeze prin îngrijirea lor, însoţită de rugăciuni de mijlocire. Biserica are un sacrament special în favoarea bolnavilor, instituit de însuşi Cristos şi atestat de sfântul Iacob: „Este cineva dintre voi bolnav? Să‑i cheme pe preoţii Bisericii şi ei să se roage pentru el, ungându‑l cu untdelemn în numele Domnului” (Iac 5,14‑15).
haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!