26.02. 2021 - Biserica Catolică și misiunea ei în lume!

 

 

Declarație despre educația creștină     
GRAVISSIMUM EDUCATIONIS 

22 octombrie 2001Conciliul Vatican II

PAUL, EPISCOP,
SLUJITOR AL SLUJITORILOR LUI DUMNEZEU,
ÎMPREUNĂ CU PĂRINȚII SFÂNTULUI CONCILIU
SPRE AMINTIRE PERPETUĂ
28 octombrie 1965

Introducere

 

DEOSEBITA IMPORTANȚĂ A EDUCAȚIEI în viața omului și influența ei din ce în ce mai mare asupra dezvoltării societății contemporane constituite pentru sfântul conciliu ecumenic obiectul unei atente reflecții. Într-adevăr, educația tinerilor precum și o anumită formație permanentă a adulților devin, în condițiile de astăzi, în același timp mai ușoare și mai urgente. Având o conștiință mai deplină a demnității și a îndatoririlor proprii, oamenii doresc să ia parte tot mai activ la viața socială, mai ales economică și politică; iar minunatele progrese ale tehnicii și ale cercetării științifice, noile mijloace de comunicare socială oferă oamenilor posibilitatea, atunci când se bucură de mai mult timp liber, să aibă mai ușor acces la patrimoniul cultural și spiritual și să se îmbogățească reciproc prin relațiile mai strânse create între grupuri și chiar între popoare.

 

 

De aceea, se fac peste tot eforturi pentru promovarea continuă a activității educative; se definesc și se consemnează în documente publice drepturile fundamentale ale oamenilor, și mai ales ale copiilor și părinților în privința educației; în fața creșterii rapide a numărului de elevi, se înmulțesc și se perfecționează școlile și se creează alte instituții de educație; prin noi experiențe, se dezvoltă metodele educative și didactice; se fac, incontestabil, eforturi mari pentru a pune toate acestea la îndemâna tuturor oamenilor, chiar dacă prea mulți copii și tineri continuă să fie lipsiți de orice instruire elementară și atâția alții sunt privați de o educație adecvată care să cultive în același timp adevărul și caritatea.

 

 

În ceea ce o privește, sfânta Maică Biserica, pentru a-și îndeplini misiunea încredințată de divinul său întemeietor, de a vesti tuturor oamenilor misterul mântuirii și de a aduna laolaltă toate în Cristos, trebuie să se preocupe de întreaga viață a omului, chiar și de cea pământească, în măsura în care este legată de chemarea cerească, și de aceea are un rol specific în progresul și dezvoltarea educației. De aceea, Conciliul formulează câteva principii fundamentale privitoare la educația creștină, mai ales în școli, principii care urmează să fie detaliate de o comisie specială post-conciliară, și pe care conferințele episcopale le vor aplica la diferite condiții locale.

 

 

Haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!

_Inapoi







Copyright © Casa Sf Ana | Email: casasfantaana@gmail.com | Adresa: Casa Sf. Ana; Strada Principala; Nr.97; Sat. Scheia; Com. Al. I. Cuza; Judetul Iasi. Cod 707007