61. În ce mod sunt prezenţi îngerii în viaţa Bisericii?
Biserica se uneşte cu îngerii pentru a‑l adora pe Dumnezeu, invocă asistenţa lor şi celebrează în liturgie comemorarea unora dintre ei.
„Fiecare credincios are alături un înger ca apărător şi păstor, pentru a‑l conduce la viaţă” (Sfântul Vasile cel Mare).
62. Ce învaţă Sfânta Scriptură cu privire la crearea lumii văzute?
Prin relatarea celor „şase zile” ale creaţiei, Sfânta Scriptură ne face cunoscută valoarea creaţiei şi finalitatea sa de laudă adusă lui Dumnezeu şi de slujire a omului. Toate lucrurile îşi datorează existenţa lui Dumnezeu, de la care primesc propria bunătate şi perfecţiune, propriile legi şi propriul loc în univers.
63. Care este locul omului în creaţie?
Omul este culmea creaţiei văzute, deoarece este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
64. Ce tip de legătură există între lucrurile create?
Între creaturi există o interdependenţă şi o ierarhie, voite de Dumnezeu. În acelaşi timp, există unitate şi solidaritate între creaturi, pentru că toate au acelaşi Creator, sunt iubite de el şi sunt orânduite spre gloria sa. Aşadar, a respecta legile înscrise în creaţie şi raporturile care derivă din natura lucrurilor este un principiu de înţelepciune şi un fundament al moralei.
65. Ce relaţie există între creaţie şi răscumpărare?
Lucrarea creaţiei culminează în opera şi mai mare a răscumpărării. Într‑adevăr, aceasta dă început noii creaţii, în care totul îşi va regăsi sensul său deplin şi împlinirea sa.
Haruri si binecuvantari tuturor cititorilor!