Ziua vietii consacrate zona Roma - februarie 2024

Celebrarea Zilei Mondiale a Vieţii Consacrate - zona Roman

"Chemaţi să mergem împreună în Biserică şi martori ai comuniunii în Biserică". Peste 100 de persoane consacrate din zona Roman s-au adunat la Parohia Iugani duminică, 4 februarie 2024, pentru a celebra la nivel zonal cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Vieţii Consacrate.

Persoanele consacrate din zona Roman s-au adunat, anul acesta, de la Piatra Neamţ, Barticeşti, Hălăuceşti, Şcheia, Butea, până la Oţeleni; de la Satul Nou (Bîra), Sagna, Buruieneşti, Tămăşeni, Roman, Săbăoani, Pildeşti şi Gherăeşti, până la Iugani; mai exact, au participat din toate părţile zonei Roman şi din toate ramurile congregaţiilor existente pe acest teritoriu, de la Ordo Virginum, terezine, institute religioase de viaţă consacrată şi de viaţă apostolică, cu statut diecezan sau pontifical, atât surori, cât şi fraţi, atât tineri, cât şi adulţi sau chiar mai învârstă, cu toţii ne-am adunat în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, într-un număr de circa 100 de persoane consacrate, plus numeroşi credincioşi laici din această parohie care au venit în spirit de credinţă să se roage cu noi la Sfânta Liturghie.

Uniţi în Duhul Sfânt, adunaţi ca o familie a lui Dumnezeu, noi, persoanele consacrate, am început programul nostru spiritual la subsolul parohiei cu o rugăciune şi un cântec meditativ la Duhul Sfânt, urmând apoi salutul din partea comisiei cu prezentarea programului, precum şi indicaţiile necesare pentru buna desfăşurare a acestei zile.

Avându-l în mijlocul nostru pe pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv, vicar episcopal şi responsabil cu secţiunea Viaţa Consacrată în Dieceza de Iaşi, am avut oportunitatea de a-i asculta reflecţia formativă inspirată din cele două invitaţii care ne sunt adresate: prima de către prefectul Dicasterului pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, cardinalul Jo?o Braz de Aviz, şi a doua de către episcopul diecezei noastre, PS Iosif Păuleţ, de a conştientiza mai mult că suntem "chemaţi să mergem împreună în Biserică" şi apoi, să devenim "martori ai comuniunii în Biserică".

În mesajul său pentru această zi, episcopul Iosif Păuleţ ne aminteşte de îndemnul Papei Francisc de anul trecut cu prilejul Zilei mondiale a Vieţii Consacrate unde ne spune: "Toţi împreună suntem membre ale Bisericii, şi Biserica este în misiune din prima zi, trimisă de Domnul cel înviat, şi aşa va fi până la sfârşit, prin puterea Duhului Sfânt. Şi în sânul poporului lui Dumnezeu, trimis să ducă evanghelia la toţi oamenii, voi, persoanele consacrate, aveţi un rol deosebit, care derivă din darul particular pe care l-aţi primit: un dar care dă mărturiei voastre un caracter şi o valoare specială, prin faptul că voi înşivă v-aţi dedicat cu totul lui Dumnezeu şi Împărăţiei sale, în sărăcie, castitate şi ascultare. Dacă în Biserică fiecare este o misiune, fiecare dintre voi este misiune printr-un har propriu consacrării voastre. Pe lângă acest dar fundamental, misiunea voastră se îmbogăţeşte datorită carismelor institutelor şi societăţilor voastre, carismele fondatorilor şi fondatoarelor voastre. În minunata varietate a lor, aceste carisme toate au fost date pentru edificare Bisericii şi a misiunii sale. Toate carismele sunt pentru misiune, şi sunt datorită bogăţiei de neimaginat ce vine din varietatea lor; în felul acesta, Biserica poate să mărturisească şi să predice evanghelia tuturor şi în orice situaţie".

Prezenţa atâtor ordine, congregaţii şi institute religioase pe teritoriul Diecezei noastre de Iaşi este dovada bunătăţii şi a iubirii lui Dumnezeu pentru poporul credincios care vieţuieşte pe aceste meleaguri. Prin voi, dragi persoane consacrate, şi prin munca voastră, iubirea lui Dumnezeu se vădeşte în mod concret la toţi aceia pe care îi slujiţi după specificul carismei proprii. Poporul lui Dumnezeu, care alcătuieşte dieceza noastră, aşteaptă să găsească în mărturia persoanelor consacrate şi în comunitatea lor "semne şi locuri" de rugăciune, o adevărată "şcoală de comuniune". În acest context, părintele Cristian a subliniat şi cea de-a doua temă a cardinalului Joao Braz de Aviz, aceea de a deveni şi a fi "martori ai comuniunii în Biserica locală şi cea universală".

După o scurtă pauză, ne-am îndreptat spre biserică, pentru a ne ruga Sfântul Rozariu cu credincioşii parohiei. Rozariul a fost condus şi recitat de persoanele consacrate, iar la sfârşitul acestuia, ne-am pregătit pentru Sfânta Liturghie de la ora 11.00, plecând de la parohie în procesiune cu lumânările aprinse, spre altarul Domnului, cântând: "Iată-ne, iată-ne, venim toţi la tine, vrem s-ascultăm din iubire".

Liturghia a fost prezidată tot de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., fiind responsabilul cu Oficiul pentru Viaţa Consacrată, împreună cu pr. Petru Blaj, paroh şi decan, şi ceilalţi preoţi prezenţi din diferite congregaţii ale zonei Roman. Corul parohiei, condus de dascălul Ludovic Petrişor, ne-a acompaniat pe parcursul întregii Sfinte Liturghii cu cele mai emoţionante melodii religioase specific consacrării noastre apostolice.

La omilie, pr. Cristian Blăjuţ, în explicare cuvântului, a făcut o frumoasă comparaţie a Evangheliei duminicii cu viaţa consacrată, cu o zi din viaţa apostolică a lui Isus şi o zi din viaţa noastră a consacraţilor. Sfântul Marcu, în primul său capitol, versetele 29-39, relatează vindecarea soacrei lui Petru, rugăciunea intimă a lui Isus cu Tatăl, precum şi predicarea. Putem observa o primă atitudine a lui Isus care este vindecarea. El vindecă deoarece cunoaşte fragilitatea fiinţei umane. El nu-i ignoră niciodată pe cei care suferă, pentru el omul suferind este o prioritate. O a doua prioritate pentru Isus este rugăciunea. El se roagă fie în sinagogă, fie în privat. Rugăciunea este un loc unde nu pierzi vremea, cum consideră unii, ci este o încărcare cu har pentru a trăi mai apoi timpul. De exemplu, importanţa încărcării bateriei pentru funcţionarea telefonului nostru. Cea de-a treia prioritate ce reiese din evanghelia zilei este predicarea. Isus nu caută spectatori, nici aplauze, dar nici nu se deprimă din cauza indiferenţei fariseilor. Pentru Isus a predica înseamnă a căuta noi căi prin care să vestească vestea cea bună a evangheliei. La sfârşit, părintele ne-a întrebat: "Cum putem noi să îmbinăm aceste trei priorităţi ale lui Isus în viaţa noastră?" Şi ne-a invitat să privim la exemplul său, găsind timp pentru a sta cu Dumnezeu în rugăciune, mai apoi a vindeca şi a predica dând mărturie cu curaj şi bucurie, devenind astfel o lumină călăuzitoare care să-i ajute pe toţi oamenii să trăiască cu speranţă viaţa de fiecare zi.

La sfârşitul Liturghiei, pr. Cristian a transmis şi salutul din partea PS Iosif Păuleţ, pentru toate persoanele consacrate prezente în biserică, dar şi pentru cele rămase acasă, mulţumind totodată gazdelor, credincioşilor din Iugani împreună cu pr. paroh Petru Blaj şi pr. vicar Toma Dămătărc, sorei Mihaela de la parohie, sorei Alina Râtan, SCMP, responsabila grădiniţei de la Iugani, dar şi sorei Bernadeta Secaci, SFMA, de la Hălăuceşti, care este responsabila zonei, dar şi celorlalţi care s-au implicat în organizare, în special comisiei şi tuturor persoanelor consacrate care au participat la această zi frumoasă şi binecuvântată de Domnul cu multe haruri.

A urmat masa de prânz, moment de comuniune şi de fraternitate, iar la ora 14.00, s-a continuat programul spiritual în biserică cu adoraţia euharistică pregătită de sr. Ana Tisea, SV, din Roman, şi condusă pr. Alexandru Olaru, OFMConv., prin care i-am mulţumit Domnului pentru chemarea noastră de a-l urma mai îndeaproape, pentru carismele şi misiunea noastră în diversitatea, frumuseţea şi bogăţia sa. Să continuăm drumul vieţii noastre consacrate împreună cu toţii pe calea mântuirii noastre, urmându-l pe Cristos. Duhul Sfânt să ne lumineze zilnic paşii pentru a fi sare şi lumină pentru toţi cei pe care îi întâlnim în apostolatul nostru. Dumnezeu să ne răsplătească pe fiecare pentru toată truda făcut pentru el şi pentru aproapele nostru!

_Inapoi







Copyright © Casa Sf Ana | Email: casasfantaana@gmail.com | Adresa: Casa Sf. Ana; Strada Principala; Nr.97; Sat. Scheia; Com. Al. I. Cuza; Judetul Iasi. Cod 707007